Тя започва ден, след като се заговори, че НС може да наложи само частична забрана за пушене...

Ден след като се заговори, че Народното събрание може да наложи само частична забрана за пушенето, Гражданска инициатива „България без дим" и коалиция „За живот без тютюнев дим" стартираха обща кампания. Целта е да се приеме пълната забрана за тютюнопушенето на обществени места

 

Според експертите в кампанията пасивните пушачи гълтат над четири хиляди вредни вещества - шейсет и пет от които са канцерогенни. Участниците в инициативата  настояват тютюнопушенето след 22.00 часа да не бъде разрешено, както и работните места да са свободни от тютюнев дим.

 

Д-р Маша Гавраилова, която е експерт в кампанията, призовава пушенето да бъде забранено на спирките и детските градини, защото дори и на открито е доказано, че на метър и половина - два консумацията на тютюнев дим е същата, както при затворени помещения.

 

Според проучванията забраната ще доведе до по-малки разходи за здравеопазване и няма да има икономически последствия за ресторантьорския бизнес.

 

Вече има и  телефон, на който можем да подаваме сигнали, свързани с тютюнопушенето. Лица на кампанията са известни личности от обществения живот, един от които е Део.

 

Актьорът Стефан Щерев е спрял цигарите от месец и половина. Според него трябва да има отделни места за пушачите и за непушачите. Той е лице  на друга кампания против пушенето. Тя започна в предаването по Нова телевизия „Почивна Станция".

 

Репортер: Линда Джонголова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.