Безработицата в Европа удари 14-годишен рекорден връх...

Безработицата в Европа достигна най-високи нива от 14 години насам, след като компании в Италия и Испания направиха масови съкращения, провикирани от задълбочаващата се криза.

Процентът на безработните в 17-те страни-членки в еврозоната скочи до 10.8% през февруари от 10.7% през януари, съобщи европейската статистическата Евростат, цитирана от агенция Блумбърг.

Още по-обезпокоителен е фактът, че това е осмият пореден месец, през който броят на безработните в еврозоната се увеличава. Така процентът на безработица  остигна най-висока стойност от юни 1997-ма година насам.


Страната с най-голяма безработица в ЕС и съответно в еврозоната е Испания – 23.6%. Средният процент за ЕС е 10.2%.

Около 17,13 млн. души в еврозоната са били безработни през февруари, което е с 162 хил. повече от предишния месец.

 

България е сред страните с най-висока безработица

За сравнение, в България 12.4% от населението са официално регистрираните безработни. Това е с 2.2% над средната за еврозоната и почти два пъти повече от Румъния, където процентът безработни е 7.1%.

За България нивото на младежка безработица е 32.2%, което също е сред най-лошите показатели в Европа.

Най-ниско равнище на безработица е отчетено в Австрия - 4.2%, Холандия - 4.9%, Люксембург - 5.2% и Германия - 5.7%, а най-високо - в Испания  - 23.6% и Гърция - 21% през декември 2011 г.
Най-силната икономика в Европа остава Германия с 5.7% безработица за февруари, а процентът за Франция е непроменен – 10. В Италия регистрираните безработни се покачват от 9.1% до 9.3%.

Европейските компании полагат усилия да орежат разходите си и да съкращават персонал, заради намалената покупателна способност на населението, която тикна икономиките на държавите от Гърция до Ирландия в рецесия. Лидерите от ЕС умножават опитите си да се справят с фискалната криза, но в същото време доверието в икономиката намалява през месец март, а производителността се е свила.