Това сочи проучване на британската обществена медия Би Би Си...

„Български пощи" предлагат една от най-скъпите услуги в света. Това сочи проучване на британската обществена медия Би Би Си, което обаче  приравнява цените към покупателната способност на населението.

 

Ако погледнем цифрите от този ъгъл, страната ни се нарежда на трето място в света. А в реално изражение, най-скъпо би ни струвало да пратим писмо в Норвегия, Дания или Ямайка.

 

България заема трето място в класацията на най-скъпа пощенска услуга. Проучването е взело за база цената на тежките писмовни пратки от 50 до 100 грама. Така се оказва, че само жителите на Ямайка и Перу плащат повече за пощенски марки. От „Български пощи" отговарят, че цените се одобряват от Комисията за регулиране на съобщенията и отчитат реалните разходи.

 

„Ако трябва да се достави едно писмо до едно видинско село, например с кола, всеки може да направи сметка колко излиза разхода... И да се вземат 65 стотинки за целия този разнос", каза Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи".

 

Пощите поддържат 2980 станции в страната, макар че някои от тях имат по 20 писма на година. Интернет е откраднал голяма част от клиентите на пощите. Дори за празници българите често пишат само електронни картички.

 

От „Български пощи" твърдят, че само те предлагат доставка на вестници в малките населени места. За да създадат удобство за хората, пощите са започнали да откриват станции и в някои хипермаркети. През 2011 фирмата е отчела 2 милиона и 900 хиляди лева загуба поради намаленото търсене на услуги.

 

Репортер: Димитър Лъжов