След отмяната на данък "Туризъм" браншът вече няма да начислява налог върху 30% от легловата си база на обект...

След като Конституционният съд отмени така наречения данък "Туризъм", много хотелиери си отдъхнаха. Въпреки, че наименованието му остава същото, браншът вече няма да начислява налог върху 30% от легловата си база на обект, а отново ще плаща  за реални нощувки.

 Законът беше в действие година, но след решението на конституционните съдии, отново се връща старото положение на отчитане на "заето легло".

Средната заетост за четвъртото тримесечие на 2011 беше малко над 16%. А дължимото по закона е на база една трета от леглата. Разликата е в ущърб на хотелиери като например Искра Ангелова:

"На креват плащаме 1.20 лева на вечер, на гост на хотела - по 60 стотинки. Но ако такива гости не е имало, ние няма как да ги заплатим", обясни Искра.

Така че за нейният бизнес е важно да плаща за всеки клиент, не за незаетите стаи и кревати:

„Смятам, че е по-добре, тъй като туристическият данък ни принуждаваше да заплащаме върху доходи, които реално не сме получили. Така че, намирам, че заплащането на туристическа такса е най-разумното решение", допълни хотелиерът.

От бранша все пак не могат да се ангажират с намаляване на цените. За да оцелеят мнозина от хотелиерите са били принудени да намалят категорията или броя на стаите:

"Всеки пита намалихте ли цените. Какво става с цените? И тези, които носят благата, ние им забиваме една по-висока цена на хотелите и те стават неконкурентни", коментира още Искра Ангелова.

Когато беше намалена ставката за ДДС в туризма, цените  пак не се промениха драстично.

И още по темата – във видеото.

Репортер: Данаил Глишев


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.