В комплекса „Света Богородица” са изградени 31 параклиса…

 

На Великден, освен вярата, седем лековити извора и 31 параклиса привличат стотици православни християни в манастира „Света Богородица" край Бургас. За светата обител се грижи 79-годишна игуменка, която сама изпитала целебната сила на водата преди повече от 30 години.

 

Манастирският комплекс е единственият по рода си край големият ни морски град. Лековитите извори под него са известни още от времето на траките по тези земи.

За манастира се грижи майка Серафима, дошла в него на 15 май, преди 30 години. Тогава бил положен и първият камък за възстановяването на светата обител. Две години строили тайно параклисите. Сега те има нужда от реновиране. 

 

Част от тях са изградени върху седем лековити извора. Въпреки, че са в двора на манастира и само на метри един от друг, всеки има различни свойства. Това е доказано и с лабораторни анализи.

 

Лековитите води и енергийната сила на мястото според майка Серафима са излекували не един и двама дошли в манастира да търсят изцеление. Легендите са не една и две. Игуменката обяснява, че водите лекуват всичко, но има едно условие – да вярваш и да обичаш.

 

Майка Серафима потвърждава мнението, че поклонниците, които посещават светата обител намаляват с всяка изминала година. Идват само по големи празници, групи няма. Заедно с посетителите, намаляват и дарителите, с чиито средства се  изграждат и ремонтират параклисите и църквата. Майка Серафима обаче не губи надежда, че у хората е останала вярва в Бога. 

 

Репортер: Цеца Алексова