Причината е липсата на достатъчно средства....

 

Държавата няма да строи защитна ограда между България и Турция, с която да се спре разпространението на шап и други заразни болести. Тя трябваше да обхваща 181 километра в областите Бургас, Ямбол и Хасково. 

 

Мотивите на министрите са финансови. Последните разчети сочат, че съоръжението ще е четири пъти по-скъпо от предвиденото и ще глътне 28 млн. лева. Допълнително трябва да бъдат отделени средства и за обезщетения на собствениците на прилежащите земи, както и за поддръжка и контрол на защитната мрежа, аргументират се от Министерския съвет. 

 

Жителите на царевското село Кости, които през януари 2001 г. останаха без овце, кози и крави заради шапа, научиха новината, че ограда няма да има от екипа на Новините на Нова.

 

След епидемията от шап в селото все по-малко хора се решават отново да отглеждат овце и крави. Страхуват се да не се повтори трагедията от миналата зима. Надявали са се изграждането на преградата да ограничи и друга напаст, която ги сполетяла последните месеци – нашествието на вълци.

 

Репортер: Цеца Алексова