Директорът на "Контрол на храните" направи равносметка на проверките на храните по Великден...

Равносметката от извънредните проверки покрай Великден, като допълнение към редовния контрол върху храните, възлиза на 9700 допълнителни анализа на традиционни великденски стоки. Санкциите за производителите и магазините са общо 240, предписанията – 503.

Д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните" в Българската агенция за безопасност на храните, каза, че са изтеглени от пазара 146 опаковки боя за яйца, над 4500 козунака, 34 агнета с неизвестен произход, повече от 7000 яйца и общо около 1700 кг други храни по време на великденските празници. 

Иззетите агнета са с т. нар. „неизвестен произход". Това означава, че при гледането, коленето и транспортирането на животните и месото не е имало ветеринарен контрол. Нещо, което бихме определили като по-чисто месо, купено директно от производителя, но без специалния печат, д-р Кулински нарече рисково. По думите му всеки, който купува подобен продукт, поема значително по-голям риск за себе си и за семейството си. Той допълни, че понякога стопаните на своя глава лекуват животните си и съответно, когато няма маркировка, няма гаранция, че месото е здраво. 

Директорът на „Контрол на храните" каза още, че не предстои България да бъде санкционирана от Европейския съюз, заради съществуващите ферми с „нещастни кокошки", които живеят в малки клетки. По думите му такива ферми е имало между 10 и 12 в началото на годината, а сега са 6 и прогресивно намаляват. В рамките на 1-2 месеца у нас вече няма да има птицевъдни ферми, които не влизат в регламента на ЕС, заключи д-р Кулински.

Козунаците, които са изтеглени от пазара по време на празничните дни, са основно такива съдържащи опасен оцветител, каза гостът в „Здравей, България". „Ще направим такова законодателство догодина, че козунакът да се приравни с хляба и няма да могат да се слагат оцветители", допълни д-р Кулински.

Още за това, което сложихме на великденската трапеза, както и полезни съвети за покупката и консумацията на дадени храни, включително и за деца, вижте във видеото.