60-годишният юбилей в вторият, който британската корона отбелязва в историята си...

 

Във Великобритания започна бляскавото честване на 60-годишнината от царуване на Елизабет II. Това е вторият диамантен юбилей в историята на британската монархия след този на кралица Виктория през 1897 г. Празненствата ще продължат четири дни.

 

Заедно със задължителните кадри на украсените със знамена улици няколко вестника поместват непубликувани досега снимки на Елизабет, направени в деня, когато научава, че ще стане кралица. Фотографията е запечатала тъгата на лицето и в погледа й в самолета на връщане от Кения, където я заварва вестта за смъртта на баща й крал Джордж VI - портрет, който контрастира с неизменната ведрост на официалните снимки.

 

Би Би Си стартира от сутринта специална програма за юбилея.

 

Кралицата, която е запалена по конете, ще започне първия ден от честването на традиционните конни състезания в Епсъм.

 

Кулминацията на церемониите ще е в неделя с величествен парад на 1000 кораба по река Темза. Очаква се над милион зрители по бреговете на реката, за да наблюдават изключителното събитие.

 

Звездата на спектакъла ще бъде кралската баржа, цялата в червено и златно, на която ще се качат кралицата и главните членове на семейството й: съпругът й принц Филип, престолонаследникът Чарлз и Камила, Уилям и Кейт, както и принц Хари.

 

Близо шест милиона души ще празнуват юбилея по улиците на импровизирани банкети или на пикници.

 

В понеделник празненствата ще са главно вечерта с вечеря на открито в градините на Бъкингам и голям концерт пред двореца.

 

Във вторник е редът на традиционните церемонии: църковна служба в катедралата Сейнт Пол и процесия на кралицата в карета по улиците на Лондон.

 

Междувременно 331 депутати, сред които и премиерът Дейвид Камерън, се подписаха под петиция за преименуване на прочутата часовникова кула на британския парламент "Биг Бен" на "Елизабет тауър" или "Кула Елизабет". Според "Дейли мейл" предложението ще бъде обсъдено в края на този месец и вероятно ще бъде одобрено. "Фактът, че толкова много депутати подкрепят тази инициатива в знак на почит към заслугите на кралицата, е голяма новина",
коментира премиерът Камерън.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.