Важни за Русия са новите пазари, на които стъпва "Росатом", и тези с все още неразвита енергетика...

 

Генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко констатира, че светът се завръща към развитието на ядрената енергетика след ужасното земетресение и цунами, които разтърсиха Япония на 11 март 2011г. и доведоха до аварията в АЕЦ "Фукушима 1".

 

"През изминалата година бяха пуснати 10 нови атомни електростанции, от тях три са руски или построени по руски дизайн. Започнахме строителството на пет нови АЕЦ", отбеляза генералният директор на "Росатом".

 

"Обемът на поръчки на руската атомна промишленост през миналата година не само не намаляха, но и се удвоиха", подчерта Кириенко. Той посочи като изключително важни за Русия новите пазари, на които стъпва "Росатом" и тези, които до момента не са развивали ядрената енергетика - Турция, Виетнам, Беларус и др.

 

В Москва се откри ІV Международен форум "Атомекспо-2012", в рамките на който се провежда Международен конгрес и специализирана изложба на производителите на оборудване за ядрени централи. Централна тема на форума е "Световната ядрена енергетика: година след Фукушима". На изложбата са представени различни компании, сред които и държавната корпорация "Росатом".

 

В рамките на "Атомекспо" бяха подписани редица споразумения и меморандуми за взаимно разбирателство, включително между Русия и ЮАР в областта на ядрената енергетика.

 

Най-много ценим партньорските отношения и доверието, съществуваащо между нас и колегите от други страни, с които работим. Това заяви Кириенко.