Според Българската стопанска камара това ще намали производството и ще понижи конкурентноспособността...

От първи юли се променя цената на тока не само за битовите абонати, но и за бизнеса. За големите предприятия, които използват тока на компанията ЧЕЗ нощната тарифа ще се увеличи с над 17%, а дневната - с повече от 10%. Големите бизнес-клиенти на ЕВН ще плащат с почти 12% повече през нощта и с почти 11% повече през деня. За абонатите на ЕОН скокът на нощната тарифа е с над 13%, а на дневната - с повече от 11.

Реакцията на бизнеса не закъсня. От Българската стопанска камара предупредиха, че скокът в цените на тока ще понижи конкурентноспособността на бизнеса, ще намали обемите на производство и ще свие износа.

Производството на хляб обикновено става през нощта. Една от причините е по-ниската цена на нощната електроенергия. Някои хлебопроизводители няма да променят цената на хляба, защото са изчислили повишението на тока преди половин година, а други ще реагират спрямо пазара в дадения момент.

Със сигурност обаче по-скъпият ток ще доведе до по-висока себестойност на хляба. Все още обаче разчетите не са направени. 

Репортер: Йовка Драганова