Той призна, че планът за мир на ООН не се прилага...

Пратеникът на ООН и Арабската лига в Сирия – Кофи Анан призова за нова стратегия за спиране на насилието в страната. Той поиска решителни действия от Съвета за сигурност.

„Трябва да съм честен, планът за мир в Сирия не се прилага. За това са виновни и двете страни, но на първо място отговорност носи сирийското правителство. Най-важното е да дадем да се разбере, че ако нашите изисквания не бъдат удовлетворени, ще има последствия", каза Анан.

Русия и Китай обаче още веднъж потвърдиха, че ще наложат вето върху евентуално решение за санкции срещу Дамаск или военна намеса в Сирия.

Вчера в страната беше извършено поредно масово убийство. Международни наблюдатели се опитаха да посетят сирийското село Мазраат ал Кабир, където по последни данни са убити близо 80 цивилни. Те бяха обстреляни, но ранени няма. Автоколоната на мисията на ООН е била принудена да се върне до правителствен контролен пост в Сирия заради обстрела.

Въпреки трудностите и реалната опасност за живота им, наблюдателите на ООН ще направят нов опит да стигнат до Мазраат ал Кабир.