Според МЗ стоенето на линейките по магистралите е неоправдан разход...


През този летен сезон няма да има линейки на Спешна помощ, които да дежурят по натоварените пътища, водещи към Черноморието. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова. За сметка на това ще бъдат увеличени екипите в центровете за Спешна помощ във Варна и Бургас с командировани лекари от цялата страна.

Седем екипа денонощно дежурят в Спешната помощ в Пловдив. Освен на повикванията на пациентите в града, лекарите се отзовават и на всяка катастрофа на автомагистрала "Тракия". Отговарят за най-натоварения през летните месеци участък от Пазарджик до Чирпан, както и за голяма част от международния път за Турция.

„Особено, когато започват прибиранията от море, гастарбайтерските изпълнения, катастрофите са доста често и се случва обикновено екипът да хвърчи от катастрофа на катастрофа, което съпроводено с недостига на лекари и с обхващането на този голям периметър от автомагистралата е едно много трудно изпълнимо задължение за нас", коментира д-р Иван Кьосев от Спешна помощ – Пловдив.

В момента Спешната помощ в Пловдив изпитва недостиг на лекари. Вакантните места са 20. За това на този етап е изключено да се мисли за командировки към морето.

Ако лекарите искат да бъдат командировани на морето, трябва задължително да си пуснат платен отпуск. Проблемът е, че могат да ползват само 10 дни, тъй като няма кой да ги замести. 

От Здравното министерство са преценили, че стоенето на линейките по магистралите е неоправдан разход и губене на време. За това и виждането на министъра това лято е друго:

„Обмисляме да насочим повече екипи по Черноморието, ако има нужда. В момента получаваме справки по места от центровете ни във Варна, Бургас в големите курорти дали има нужда от допълнителни екипи и линейки. Ако има такава нужда ще бъдат пренасочени от вътрешността на страната."

Репортер: Благой Бекриев