Основен остава проблемът с правилата и използването на определени водни коридори...


Сезонът на почивките набира скорост, а от тази година карането на джетове е разрешено и край малките плажове, които са  по-къси от 500 метра. До сега скоростните водни мотори при такива ивици бяха забранени.

В същото време обаче остава проблемът с правилата, тъй като собствениците на частни джетове не подлежат на задължителния джет контрол, а концесионерите нямат право да не ги допускат по пясъка и морето.

В началото на сезона всички концесионери вече са проверени по изискванията за дистанционния джет контрол. Той е задължителен от две години насам и се спазва. Следи се за безопасността на плажуващите и ако е нужно машините се изключват със специалното мобилно устройство.

„Има първо звукова сигнализация за съответния номер на джета, който е във водата с клиента, когато не карат в показаната зона или са в близост до друг джет. И в следващия момент вече е изключването на джета", разясни Кирил Спасов – концесионер „Слънчев бряг - Юг".

Джетовете под наем използват определените водни коридори, разстоянието между които трябва да е поне 500 метра. Летовници в тези коридори не трябва да влизат. Частните джетове обаче не винаги се съобразяват с коридорите. Те често акостират на пясъка между плажуващи и малки деца. А при инцидент с плажуващи, отговорност носи както собственикът на водната машина, така и концесионерът.

„Ние наистина нямаме право да ги изгоним хората. Водната акватория е изключително държавна собственост и всеки който иска да се забавлява да кара лодка, джет, яхта, и всякакви моторни средства може да ги управлява ако има документи за тях", поясни концесионерът Кирил Спасов.

От Морска администрация и Гранична полиция следят крайбрежието за нарушители, но не винаги успяват да обходят всички райони.

„С нашия ресурс няма как едновременно навсякъде да имаме присъствие. Ако установим нарушение, най-малкото по сигнал на концесионера или наемателя на зоната, налагаме санкция за административно нарушение, глобите са до 2 хиляди лева", обясни кап. Живко Петров – началник „Морска администрация" – Бургас.

Репортер: Елена Танева