Най-високите потребителски цени са регистрирани в Дания, Швеция и Люксембург.

България е с най-ниските цени на потребителските стоки и услуги в Европейския съюз. Това сочат данните на Евростат за 2011 г.

Цените на потребителските стоки и услуги през изминалата година са варирали значително между отделните страни от Евросъюза. Най-ниски са били в България измежду 27-те страни-членки, сочат данни на Евростат. Равнището на цените е било 51 на сто от средните за ЕС.

„Нормално е при нас цените да са по-ниски, при положение, че и доходите са най-ниски в сравнение с ЕС. Това, което обаче прави впечатление, че докато доходът на глава от населението е 45% от средното за Европа, то цените са 51% от средното. Тоест цените са по-високи от доходите, които получаваме", коменитра икономистът Калоян Стойков.

През 2011 г. най-евтини са били храните и безалкохолните напитки в България с близо 70 на сто от средното ниво, а най-скъпи - в Дания - близо двойно. У нас се оказва, че най-ниски са и цените на ресторантите и хотелите. Сред страните с най-високи цени са Дания с над 140%, Швеция с близо 130%, Финландия и Люксембург с по 125%.

Най-евтината електроника можем да купим в Полша, а най-скъпата в Малта.

В дългия списък от скъпи услуги и потребителскли стоки, страната ни се оказва на последно място и с най-евтините дрехи, и на предпоследно за алкохол и тютюневи изделия.

Как ни влияят обаче ниските цени според икономистите – вижте във видеото.

Репортер: Живко Константинов