Това стана причина зап окачване на напрежението между държавите...



Ново покачване на напрежението между Турция и Сирия. Сирийските власти признаха, че са свалили турски изтребител F-4 над Средиземно море. Двамата пилоти се издирват, а турският президент Абдуллах Гюл заяви, че страната му ще предприеме "необходимите действия" срещу Сирия.

Изявлението на турския президент Абдуллах Гюл беше направено след като Дамаск обяви, че е свалил турски военен самолет, нахлул в сирийско въздушно пространство. Абдуллах Гюл не уточни обаче за какви мерки става дума, но подчерта, че подобен инцидент не може да бъде пренебрегнат.

„Всичко около инцидента трябва да бъде изяснено. Няма съмнение, че не е възможно подобен случай да бъде покрит. Ще бъде направено всичко, което е необходимо", поясни още турският президент.

Според него е рутинно изтребители, летящи с висока скорост, да пресичат граници за кратък период. Предстои разследването да установи дали самолетът е бил свален в турско въздушно пространство.

От сирийската противовъздушна отбрана заявиха, че изтребителят е свален на около 1 км в сирийски териториални води, но не знаели, че е турски.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че „проблемът не е внесен в НАТО". От Пентагона заявиха, че засега Турция не е поискала помощ, но ако бъде заявена, може да й се помогне.

Анкара е сред най-големите критици на сирийския режим и този инцидент се възприема като много сериозна заплаха за разрастване на сирийския конфликт.

Междувременно, продължава издирването на двамата турски пилоти и изтребителя.