Мохамед Морси отдаде почит на загиналите при бунтовете срещу миналата власт...

 

Новоизбраният египетски президент Мохамед Морси призова за единство и каза, че носи "послание за мир" към света. В първото си обръщение, предавано по държавната телевизия, Морси отдаде почит към близо 900-те демонстранти, загинали при народния бунт миналата година. Той заяви, че без "кръвта на мъчениците" не би стигнал до президентския пост.

 

 

Мохамед Морси беше кандидатът на „Мюсюлманските братя", но веднага след поемането на властта той заяви, че ще бъде президент на всички египтяни.

 

„Мюсюлманските братя"са религиозна и политическа организация, преследвана десетилетия наред от военните, управляващи страната. Те проповядват исляма, не просто като религия, но и като начин на живот.

 

Християнското малцинство в Египет, както и голяма част от умерените мюсюлмани посрещат с тревога избора на Морси. В Западна Европа се питат дали Египет се отправя към теокрация като иранската. Президентът се опита да успокои духовете, заявявайки: "Ще бъда президент на всички египтяни".

 

 

Засега Мохамед Морси има ограничени правомощия. Върховният съвет на въоръжените сили продължава да държи властта в Египет. Промяна би могла да настъпи след парламентарни избори, за които дата не е обявена.

 

Във външнополитически план повечето международни наблюдатели подчертават, че най-важният сигнал от новия президент  ще бъде спазването на мирния договор с Израел, който е ключов за стабилността на региона. От щаба на президента заявиха, че преразглеждането му не е на дневен ред.

 

 

Морси обеща, че ще запази международните договори на Египет, имайки предвид мирното споразумение с Израел.

 

"Възнамеряваме да градим балансирани отношения с всички страни в света на основата на взаимни интереси", каза още новоизбраният президент.

 

Морси обеща да продължи по пътя на революцията, докато не бъдат постигнати всичките й цели.