Василис Ропанос подаде оставка поради сериозни здравословни причини...

 

Видният гръцки финансист Василис Рапанос, който бе назначен за министър на финансите в новото правителство на премиера Андонис Самарас, съобщи, че се отказва от този пост. Той аргументира решението си със здравословни причини, съобщи правителствен източник, цитиран от световните агенции.

 

"Министър-председателят прие оставката на Рапанос", се казва в комюнике на премиерския кабинет.

 

Рапанос, който в петък се наложи да бъде приет в болница още преди да положи клетва, е изпратил писмо до Самарас, като му благодари за честта, оказана му с предложението да поеме финансовото ведомство. "Престоят ми в болницата показа, че здравословният проблем не е преодолян и след разговори с лекарите реших, че здравословното ми състояние в момента не ми позволява да поема тези задължения", посочва Рапанос в писмото.

 

От гръцкия кабинет не дадоха официална причина за отказа му. Медиите посочиха стомашни болки като причина за неговото хоспитализиране, а говорител на кабинета определи проблемите му като хронични.

 

Според държавната телевизия до назначаването на нов титуляр функциите на финансов министър ще продължи да изпълнява Георгиос Заниас, който заемаше поста във временното правителство на Лукас Пападимос.

 

Министър-председателя Андонис СамарАс също има здравословни проблеми. След операция на очите той  пропуска срещата на високо равнище на Европейския съюз в Люскембург.

Здравословното състояние на Рапанос и СамарАс доведе до отлагане на визитата на одиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд, която по план трябваше да започне в понеделник.