Лимецът е известен с хранителните си съставки и белтъчини, които са много здравословни...

 

В житницата на България отглеждат заместител на традиционната пшеница. Това е лимецът  - зърното, изхранвало човечеството още през древността. Първата реколта ще влезе в хамбарите само след месец.

 

 

В Силистренския край бивш военен се е заел с амбициозната задача да даде втори живот на позабравената зърнена  култура. Николай Илиев се запалил  по „житото на фараоните"заради безценните му качества.

 

От 1 дка през миналата година Николай вече е увеличил десетократно площите с древното жито. Инвестирал е близо 3000 лв., въпреки че е наясно с резултата - едва по около 100-тина кг. от декар.

 

Именно заради ниските добиви още в първите години на социализма, лимецът у нас е бил напълно забравен. Според малцината му  познавачи в този край на страната обаче инвестицията и рискът си заслужават. Причините са неговите ценни хранителни съставки и белтъчини, които не могат да се заменят със съдържанието на настоящото пшеничено производство, смятат агрономите.

 

 

Земеделецът ще използва получената реколта за семена, за да увеличи отново площите наесен. От догодина пък ще търси и пазар за безценния за здравето артикул.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.