Той остава с обвинение за голямото клане в Сребреница...

 

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич беше оправдан за геноцид в общини в Босна, но остава обвинението за геноцид в Сребреница, съобщи Трибуналът в Хага.

"Камарата отчасти уважава иска на обвиняемия, произнася се за оправдаването по първата точка от обвинителния акт и отхвърля останалата част от иска", заяви южнокорейският съдия О-Гон-Квон на открито заседание в Хага.

Радован Караджич остава обвинен за клането в Сребреница, което е окачествено като геноцид, както и по другите девет точии от обвинителния акт за военни престъпления и такива срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна между 1992 и 1995 г.

Защитата поиска на заседанието от 11 юни оправдаването на Радован Караджич по 11-те точки от обвинителния акт за геноцид, които са именно за горепосочените престъпления.

Регламентът на Трибунала в Хага предвижда, че защитата може да поиска оправдаването на обвиняемия след представянето на доказателствата на обвинението и преди началото на представянето на тези.

66-годишният Радован Караджич е обвинен в престъпления по време на войната, която отне живота на 100 000 души, а 2.2 милиона напуснаха жилищата си за целия тригодишен период на войната. Обвинението приключи представянето на доказателствата на 25 май. Защитата трябва да започне да представя своите доказателства на 16 октомври. Процесът срещу Караджич, който беше арестуван през юни 2008 г. в Белград, след като се укрива 13 години, започна през октомври 2009 г. Обвиняемият не се признава за виновен и се защитава сам.