Данните от доклада съвпадат с информацията, събрана от CNN за тормоз над гражданите в Сирия..

 

Правителството в Сирия управлява поне 27 центъра за мъчение в различни градове. Това съобщава в доклад правозащитната организация „Human rights watch". Според наблюдателите в центровете се подлагат на мъчение политически противници на режима и граждани, попаднали там по тривиални причини.

 

Различните техники на мъчение носят специални имена като ДУЛАБ или ФАЛАКА. За систематичните мъчения в тези затвори „Human Rights Watch" научават от бивши затворници, както и от бивши надзиратели в тях, които разказват страховити истории.

 

Правозащитната организация показва конкретните сгради в градовете Алепо, Идлиб, Латакия и столицата Дамаск. От „Human Rights Watch" наричат тези карти Архипелагът на мъченията. Докладът включва интервюта с десетки жертви на мъчения. Някои от тях са деца.

 

Данните от доклада съвпадат с информацията, събрана от CNN за тормоза, който властите упражняват над гражданите в Сирия.

 

Докладът на „Human Rights Watch" не просто се посочва къде са центровете за мъчение, но посочва и поименно кой ги управлява. Според организацията това ще покаже на служителите на режима, че не са анонимни и възмездието ще ги застигне под формата на съдебен процес.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.