Хиляди хора и от двете държави бяха евакуирани...

Над два и половина милиона китайци са засегнати от поройните дъждове и наводнения в югозападната част на страната. Само в една от провинциите бяха евакуирани 110 хиляди души. Подобни проблеми имат и в Япония. 20 хиляди души бяха евакуирани в няколко общини в западната част на страната, след като реките излязоха от коритата си. Един човек е изчезнал.




Два дни дъждовете в провинция Съчуан в Китай не спират. Метеорологичната прогноза гласи, че ще вали поне още два дни. Няколко локални язовира са препълнени и има реална заплаха от скъсване на стените. Това наложи евакуацията на стотици хиляди хора.



В Япония също се налижи масова евакуация. Поройни дъждове в западната част на страната препълниха реките, които излязоха от коритата си. Във вторник сутринта местно време бяха евакуирани 20 хиляди души.




Възрастен мъж се води за безследно изчезнал. Според полицията може да е бил отнесен от водите на придошлата река. На места се дъждовете активираха свлачища, а светкавица порази електрически стълбове, оставяйки цяла провинция без ток.

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.