Успяхме да се върнем на международните пазари с емисия еврооблигации с ниска лихва, каза президентът в Гърция

"България показа, че културата на финансовата стабилност и доверието водят до резултати". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на работна среща с представители на гръцкия бизнес.

 

В Атина държавният глава и гръцкият му колега Каролос Папуляс обсъдиха с честния сектор предизвикателствата и възможностите пред икономическите връзки между двете страни.

 

"България премина през най-тежкия тест - този на международните финансови пазари", подчерта държавният глава и припомни, че страната ни успешно се завърна на пазара с емисия еврооблигации при лихва от едва 4.25%.

 

"Думата "ограничения" не е хубава, но всички знаем, че финансовата дисциплина е важна и трябва да харчим толкова, колкото произвеждаме", посочи още Плевнелиев. Той беше категоричен, че икономическият растеж трябва да бъде подкрепен със структурни реформи.

 

Президентът отново призова за изработването на нови механизми за насърчаване на малките и средните предприятия, които са гръбнакът както на българската, така и на гръцката икономика.

 

Държавният глава се обяви за повече съвместни проекти в областта на инфраструктурата и по-ефективно свързване на енергийните мрежи на двете страни.

 

Плевнелиев припомни, че Гърция е третият най-голям инвеститор и търговски партньор на България.

 

"За страната ни този потенциал е много важен и трябва да бъде надграден. По същия начин българските туристи са важен фактор за традиционния за южната ни съседка туристически отрасъл", допълни той.

 

На втория ден от официалното си посещение в южната ни съседка президентът ще отпътува за Солун, където ще има среща с кмета и Общинския съвет на града. След това ще бъде на посещение в университета "Македония", където ще бъде удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза" на висшето училище.