След 7 месеца блокада съюзническите сили в Афганистан пак ползват ключовото трасе...

Само ден, след като САЩ поднесоха извинения за неволните убийства на пакистански войници, Исламабад не се поколеба да отвори отново стратегическия транзитен път за военна техника на НАТО. Пакистан беше затворил трасето от повече от половин година, което създаде доста проблеми за Алианса, предвид протичащото постепенно пълно изтегляне от Афганистан.

 

С повторното отваряне на пътя, от транспортните разходи САЩ и останалите съюзници в Афганистан ще спестят стотици милиони долари в следващата година и половина. Освен това, таксата от 250 долара на камион няма да бъде променяна, каквото беше искането на пакистанските власти. От Исламабад са се отказали от неосъществимото искане за 5 000 долара на камион.

 

Пакистан обаче ще продължи да получава траншовете по американската програма за развитие на армията на обща стойност 1 млрд. долара.

 

Талибаните реагираха мигновено на подновения трафик на военна техника в пограничния район между Афганистан и Пакистан и заплашиха с множество атаки по преминаващите конвои.

 

Подробности вижте във видеото.