Финансистът Емил Хърсев анализира тезата на Симеон Дянков, че лихвите падат надолу...

Ниската лихва, която страната ни постигна по сделка с външния дълг в началото на седмицата, може да доведе до намаляване на лихвите по кредитите. Тази позиция защити в "Здравей, България" финансовият министър Симеон Дянков. Представителите на банковите среди са скептично настроени, че това наистина ще се случи, но пък финансисти смятат, че това е посоката, в която ще се върви.

 

Ниската лихва по дълга означава, че света смята България за по-малко рискова. Затова и капиталите, които банките ни биха взимали отвън, трябва да са с по-ниски лихви. Очакванията са ресурса към българските банки да поевтинее с 1 %.

 

С колко може да поевтинеят кредитите засега не е ясно. За да намалеят лихвите, обаче,  ще е нужна и добрата воля на трезорите. Според банкери лихвените нива по българските държавни ценни книжа са само един от многото фактори и пряка връзка между двете лихви не трябва да се търси. И все пак - трябва ли да поевтинеят кредитите? 

 

„Не трябва, но ще стане", каза финансистът Емил Хърсев. „Кой го интересува какви лихви ползва някой си банкер или някоя си банка? целият пазар се ориентира по доходността, която е постигната на пазара за ДЦК. Банките са само една от финансовите институции, които работят на този пазар - ако искат да се ориентират по лихвата. Има други инвеститори, които ще се ориентират", допълни той. 

 

Според Хърсев лихвите няма да паднат нито много бързо, нито много забележимо, но посоката ще бъде надолу. 

 

Репортер: Нели Тодорова