Държавната финансова инспекция установи нарушения и от община Сливен, и от "Екоравновесие"...

Почти 200 млн. лева са били платени, за да се разчисти площадката на АЕЦ „Белене" през 2008-а година, без да се проведе обществена поръчка. От Държавната финансова инспекция коментираха, че това е най-високата стойност на поръчка, заобиколила закона. А най-голямата вреда се отчита в община Сливен.

Когато не се обявяват обществени поръчки, стои въпросът дали е постигната най-ниската цена и как е избран изпълнителя.  В конкретния случай НЕК е платила на „Атомстройекспорт" въпросните 200 млн. и старите съоръжения на площадката на Белене наистина са били демонтирани. Докладът на инспекторите е предаден на прокуратурата.

Когато държавната инспекция установи, че са нанесени вреди – то тогава изпълнителя нищо не е вършил и просто е прибрал парите. В случая в Сливен през 2009-та е трябвало да бъде ремонтиран дом за стари хора. Вредите са за почти 800 хил. лева. Отчетени са подобрения, които въобще не съществуват, а онова, което наистина е ремонтирано, е било при завишени цени. Така сега Сливен ще трябва да върне 800 хил., които са взети от евро фондовете. А еврозвеното за финансовите измами ще бъде уведомено за нарушенията.

Софийското общинско предприятие "Екоравновесие" също е ощетило хазната с 160 хил. лева. През 2009-та е ремонтиран приют за бездомни кучета. Сградата се оказва частна.