Кои са опасните вируси по морето и как да се предпазим от тях?

 „Необходимо е да имаш много добра лична хигиена, но много важна е и обществената такава. Ако спазвате хигиена, но ресторанта в София, в който ходите не спазват хигиена, шансът ви да е се разболеете е толкова голям, колкото и моя, ако съм на море”, заяви за „Здравей, България” проф. Мира Кожухарова в отговор на въпроса каква е възможността да се разболеем от вирус по време на лятната си почивка.

„По морето в момента няма бум на хепатит”, гарантира специалистът, като представи данните от справка за разпространението на вирусното заболяване. Така националният консултант по епидемиология опроверга информацията, появила се в пресата, че по Черноморието можем да се заразим с хепатит.

„Не говорим за нещо ново или необичайно за нашата страна. Всъщност именно по това време на годината хепатит А започва да се увеличава в страната, като обикновено се разпространява през есента и през зимата”, обясни епидемиологът.

„Към момента данните, с които разполагаме, сочат, че увеличаване на заболелите от остър вирусен хепатит има в град София и в Област София”, поясни проф. Кожухарова.

 По нейни думи през изминалата седмица общо в страната са регистрирани 73 случая на заболяване, от които 10 са в София и 27 в Област София, което действително е много за там.

„Няма такива данни за градовете и областите по морето”, подчерта специалистът.

Проф. Кожухарова обясни, че не добрата хигиена в България е основната причина за разпространение на хепатит А.

 „По принцип хепатит А може да се разпространява с вода, но това когато има големи повреди във водоснабдяването и канализацията и става дума за питейна вода”, обясни още епидемиологът.

Гостът в студиото на „Здравей, България” направи още едно важно пояснение – в момента не върлуват грипни вируси.

 „Нека оставим хората да си почиват спокойно по морето, но спазвайки хигиена навсякъде”, заключи проф. Кожухарова.

Целият разговор в студиото гледайте във видеото.