Причината е празника на Кокошата чорба...
Аромат на кокоша чорба изпълни днес въздуха във великотърновското село Козаревец. Майсторлък в приготвянето на супата показаха кулинари от цялата област като свариха осем казана с вкусното ястие.
Както при всяка гозба, така и при кокошата чорба , за да стане вкусна, има няколко основни изисквания. Най-важното - произходът на кокошката.
Според местните тя трябва да е отгледана във двора, с чисто жито и царевица. Не отричат, че все пак чорбата става и от купешка кокошка.
Изискванията при подправките са по-либерални – според вкуса. Някой от кулинарите дори припомниха позабравени комбинации.
„Ние ползваме подправките на бабите, чушката, която сега в днешно време не се слага, но ние си я слагаме. За застройка вече не ползваме кисело мляко, а лимонена киселина и жълтъци”, обясни Мария Боюклиева.
Така освен вкусна, чорбата става и лековита, особено през зимата с чаша ракия.
А защо е нужен празник на Кокошата чорба – отговора ще намерите във видеото.
Репортер: Йовка Драганова