Причината - държавата няма да изпалща обезщетения за щети под 2000 лв.

Стотици недоволни перничани изпиха сутрешното си кафе пред сградата на областната администрация в града. Протестът е срещу решението държавата да не изплаща обезщетения за майското земетресение за щети под 2000 лева. Така разходите на стотици домакинства, пострадали от бедствието, няма да бъдат възстановени.

Хората настояват поетите преди време ангажименти към всички пострадали от страна на вицепремиера Симеон Дянков да бъдат изпълнени.

Около 60 на сто от подадените молби за обезщетения са за суми под 2000 лева. Реално над 3000 пострадали няма да могат да ползват държавни пари. Междувременно се оказва, че 101 души вече са били подпомогнати със суми под поставената граница.

Според протестиращите става въпрос за дискриминация. Сред тях имаше и хора, които все още не са получили оценка на своите щети и нямат представа дали ще вземат средства.

Веднага след земетресението Кирил подава молба, а комисия оглежда щетите. Оценка обаче и до днес няма. Къщата е на 50 години и сградата е в окаяно състояние. Отвътре картината не е по-различна. Пукнатини зеят на всяка стена.

Голяма част от пострадалите вече са дали и последния си лев за строителни материали и майстори. Взели са фактури с надеждата тези пари да им бъдат възстановени. Ако това не стане, те обричат семействата си буквално на гибел.

Кирил е работещ пенсионер. Въпреки това той и семейството му разчитат на помощ от държавата. Кога и дали ще получат нещо – все още не е ясно.

Репортер: Николай Василковски