Според наредба, която влезе в сила наскоро, вече нямаме право да ги изхвърляме на сметища

Възникна проблем със старите автомобилни гуми. Според наредба, която влезе в сила наскоро, вече нямаме право да ги изхвърляме на сметища. Търговците и автосервизите са длъжни да ги приемат за обезвреждане и рециклиране, при това - без пари. Оказва се обаче, че сервизите не могат да се справят с толкова гуми.

Автомобилната гума е вечен отпадък. Ако я чакаме да се разгради в природата, един човешки живот не би стигнал. В България годишно излизат от употреба над 1 милион гуми. Може би затова подобна гледка не може да ни изненада. Вече година търговците на гуми участват в прибирането на излезлите от употреба и така се освобождават от плащането на продуктова такса. В системата са и автосервизите.

„Когато закараме нашата кола в един автосервиз да ни сменят гумите, имаме правото безвъзмездно да приемат гумите, които вече са превърнати в отпадък”, разясни Петя Пенева – главен експерт в дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите”.

Излезлите от употреба гуми обаче не могат да бъдат оставени просто ей така. Всеки един сервиз трябва да разполага с помещение, където тези гуми да не представляват опасност.

„Дори и 50 квадрата да е, това си е място, което се заема от въпросните гуми. Трябва да има стелажи, трябва да може да се минава. Гума, знаете, трудно се гаси. При една такава авария нещата могат да станат страшни”, разясни Павел Петков, който е собственик на автосервиз.

Практиката на Павел Петков показва, че преди началото на зимния сезон старите гуми се увеличават. Той е инвестирал в склад, а според наредбата трябва да сключи договор с една от петте организации, която да го освобождава от старите гуми.

Според Павел все още липсва механизъм за финансово стимулиране на тези, които прибират гумите от потребителя.

Дни след гласуването на наредбата за старите гуми от Националната асоциация на автосервизите подготвят серия предложения за нейната промяна.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Николай Василковски