От Столична община имат решение – боклуците на София да се карат в Долни Богров

До няколко месеца ще се изчерпа капацитетът на сметището в Суходол. Забавяне на една от инсталациите за боклука на София налага да се търси алтернатива.


Този път Столичната община категорично заявява, че има план "Б", който отговаря на всички екологични изисквания. Боклукът ще се депонира на старото сметище в Долни Богров.


При днешното разделяне на отпадъците не може да се каже кога точно капацитетът на депото в Суходол ще се изчерпа.


Ясно е обаче, че чаканата инсталация в село Яна за механично и биологично сепариране ще се забави и при това положение от началото на следващата година трябва да има вариант "Б" - друго сметище.  


От Общината подчертават, че причината за забавянето на инсталацията е чисто административна - чака се Европейската комисия да реши дали и занапред данък добавена стойност ще е допустим разход.


Междувременно е съгласувано с Брюксел, вместо строителни отпадъци, на депото в Долни Богров да се карат и биологични.


Свободният капацитет в Долни Богров ще стигне и за три години. Междувременно крайната дата за завода на София остава непроменена - 31 декември 2014 г. От Общината вече са провели четири обществени обсъждания с жителите на Долни Богров и околностите.


По думите на районния кмет новите планове за старото сметище не пораждат излишно напрежение сред хората. Обещано им е, че проектът за рекултивация на депото няма да пострада от депонирането на градската смет. След три години близо 400 декара ще бъдат залесени.


Повече информация по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Рада Богданова