От взривната вълна са обърнати автомобили, разрушени са два магазина, подове и стени на апартаменти

Трафопост в жилищен блок в Бургас избухна и разруши приземния етаж на жилищна сграда. Съоръжението на компанията EVN се намира в самата сграда на партерния етаж. За щастие жертви няма, тъй като хората са напуснали жилищата си, събудени от задушлив дим, който е идвал от трафопоста половин час преди избухването.

От взривната вълна са обърнати автомобили, разрушени са два магазина в сградата, подове и стени на най-близките апартаменти.

Изплашените жители разказаха, че около 12:00 часа вечерта електричеството е спряло и екип на дружеството е пристигнал на място за отстраняване на повредата. Сменен е предпазителят. Около 03:00 часа сутринта обаче мощен взрив събудил цялата централна градска част на Бургас.

„Няма яснота каква е причината за взрива”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. „Комисия на Общината ще направи обследване на сградата. Ако се прецени, че има риск за хората от повредена конструкция на сградата, жителите й ще бъдат настанени във временно жилище”.

Според кмета трябва да се промени Законът за устройство на територията и да се забрани монтирането на подобни съоръжения в жилищни сгради.

Той поясни, че за момента Общината ще даде градинката пред блока, за да бъде монтиран временен трафопост, който да захрани съседните сгради.  

Една жена е настанена в хотел, защото в апартамента й е невъзможно да се живее.

„Разходите по щетите ще бъдат за сметка на EVN”, заяви кметът на града и обеща да нареди проверки и на другите съоръжения в сгради.

„При появата на дежурния екип снощи не е имало индикации за сериозни повреди”, заяви Петър Костадинов, главен експерт на EVN. Той заяви, че на дежурния служител, когото жителите на блока обвиняват в пиянство, е направена проверка с дрегер и не е отчетен алкохол в кръвта.