Военният министър увери, че процедурата ще бъде напълно прозрачна

Проектът за закупуването на нови изтребители продължава да се наблюдава отблизо от Европейската комисия. Именно тя изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени конкурси. 

 
От Брюксел обявиха, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държавите-членки. 
 
Според разчетите на Министерството на отбраната сделката за нови изтребители ще достигне 400 млн. долара, като парите ще се плащат от следващото правителство. Това ще бъде най-скъпият договор, сключен в процеса за модернизация на армията без конкурс и с претенцията за пълна прозрачност. 
 
„Няма никакви притеснения в ЕК, аз съм уверил Мишел Барние - един от комисарите, който писа писмо през май, и достатъчно дълго съм отговарял. Ние ще спазим изцяло европейската директива такава, каквото е по отношение на поръчките", категоричен бе министърът на отбраната Аню Ангелов.
 
До момента той твърди, че ще реши една от най-крупните сделки с държавни пари на база преговори.
 
Ангелов се отказа да внесе тази седмица проекта за одобрение в Министерския съвет, въпреки че многократно беше казвал, че това ще стане до края на октомври.
 
За да стартира проектът, ще е необходимо и решение на Народното събрание, тъй като промени в закона изискват поръчките в отбраната над 100 млн. лева да минават през парламента.
 
"Всичко ще бъде абсолютно открито и за всички парламентарни групи и за цялата общественост”, увери министър Ангелов.
 
В събота той присъства на панихидата, отслужена на Архангелова задушница в памет на българските воини. Тя се проведе във Военния музей-костница на Софийските централни гробища. 
 
Репортер: Живко Константинов