Година и половина след зловещия инцидент, оцелелите още не могат да се отърсят от кошмара

Състав на Бургаския окръжен съд трябва да даде ход на делото за катастрофата на магистрала „Тракия”. На 15 юни 2011 г. автобусът по редовната линия Бургас - София се заби в мантинела край магистралата, преобърна се и се запали. Загинаха девет души. Това е третият опит да се даде начало на процеса. Причина за днешното забавяне е огромният брой явили се свидетели.


Година и половина след зловещата катастрофа на автомагистралата, част от оцелелите още не могат да се отърсят от кошмара.


„Аз не съм изпадала в безсъзнание. Общо взето помня как се обърна автобусът, как излязох и беше доста ужасно как чакахме линейките”, обясни Мария Маринова, която бе сред пострадалите.


„60% инвалид съм, не може да се каже, че съм добре. Опитвам се да се справя с живота”, заявява друга потърпевша Милена Ганчева.


Пред съда като обвиняеми застават собственикът на фирма „Ентуртранс” Ениз Ченгел, шефът на транспортния отдел по време на инцидента Николай Тончев и шофьорът Светослав Димитров.


Според обвинителния акт Ениз Ченгел и Николай Точев са причинили смъртта на девет лица. Със същия акт те са обвинени в причиняване на средни телесни увреждания на 11 души.


Нито един от тримата обвиняеми не призна вината си пред съда. Заявиха, че обяснения ще дадат преди края на процеса.

Самият процес ще премине по съкратената процедура. От 65 свидетели пред съда ще бъдат разпитани едва 18.

Според вещи лица при огледа веднага след инцидента са открити редица нарушения - празни пътни листи, както и бланки, че водачите са почивали месеца преди катастрофата. Факт който според разпитания служител на ДАИ - Пловдив не е истина, тъй като две седмици преди инцидента лично съставил акт на водача Светослав Димитров.

Ако бъде доказана вината на тримата обвиняеми всеки може до получи присъд  до 15 години лишаване от свобода.

„За мен и тримата са виновни”, коментира пред камерата на Нова Марияна Кръстева, майка на загиналата Пламена.


По думите на Иванка Карачомакова, майка на друго момиче, пострадало при инцидента, трябва да има сериозни присъди.


„Абсолютно задължително трябва да лежат тези хора най-малко в затвора. В никакъв случай да не мине условно, защото няма да се изненадам при нашата система и това да се случи”, заяви още Карачомакова.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова