Очакват ни нови цени на парното и топлата вода от догодина

Очакват ни нови цени на парното и топлата вода от догодина. Добрата новина е, че можем спокойно да изключим инкасаторите от списъка с новогодишните гости, а парите за допълнителен отчет - от новогодишните разходи.


Допълнителен отчет на уредите обаче няма да се наложи. Колко дължим по старата и колко - по новата тарифа, ще бъде изчислено чрез специална формула.


„При всички положения реалният отчет е най-доброто решение, но това решение от една страна е скъпо, от друга страна е невъзможно на практика за един град като София. Но поради факта, че единият отчет трябва да бъде на Нова година, той е компрометиран. Правили сме такива опити, но не се получи. Реално едва 30% от абонатите си бяха по домовете”, заяви за Нова Милена Стоянова, директор на фирма за топлинно счетоводство.


Ако все пак не се доверим на формулата, можем да поканим инкасаторите у дома. Това обаче ще ни струва средно 30 лева на апартамент. Без пари ще ни излезе, ако отчетем сами уредите си и изпратим данните на фирмата за топлинно счетоводство.


„На практика, отчетът, за да бъде напълно верен, трябва да е на 31 декември или на 1 януари. И след това - в първия работен ден най-късно трябва да ни се предостави, защото ние имаме два дни на практика, в които да обработим данните и да ги подадем на топлофикациите”, допълни Стоянова.


Само за уредите с дистанционен отчет не са необходими формули, защото дори и да бъдат засечени веднъж в годината, ясно показват колко сме използвали през отделните месеци.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Яна Николова