Собственици на заведения ще позволяват на клиентите да палят цигари, въпреки забраната

След 10 дни отново ще можем да пушим в заведенията - но не заради отмяна на закона, който забранява цигарите на закрито, а защото на 15 декември ресторантьорите започват гражданско неподчинение. Те ще поставят пепелници по масите в заведенията и ще позволят на посетителите да палят цигари. Причината - за седемте месеца, в които тютюнът на закрито е табу, бизнесът твърди, че търпи огромни загуби. 

 
Гражданското неподчинение ще остане в сила до края на декември. Кълбата дим в заведението обаче може да ни излязат доста скъпо – ако запалим цигара вътре, глобата е минимум 300 лева, а за собствениците санкциите започват от 1000 лева.
 
До ултиматума се стигна след редица протести на бизнеса. В сряда те се срещнаха и със здравния министър и председателя на ресорната комисия в парламента. 
 
В същото време се чу, че независими депутати са внесли предложение на закрито да се пуши след 22 часа. Това, оказа се, не отговаря на истината. Народните представители обаче обсъждали законопроект, който връща режима на пушене, променен преди две години.
 
Според управляващите никаква промяна не може да стане до края на годината, защото за това се изисква технологично време. 
 
Репортер: Яна Николова