В същото време обаче програмата на общината за прибиране на глутниците в приюти е блокирана

От следващата година в София ще се кастрират двойно повече бездомни и дворни кучета. В същото време обаче програмата на общината за прибиране на глутниците в приюти е блокирана.


От началото на годината в столицата са кастрирани 2700 кучета. В четвъртък общинският съвет одобри удвояване на темпото, с два нови кастрационни центъра - на организациите „Четири лапи” и „Германо-българска помощ за животните”.


Междувременно опитът на общината за ударно прибиране на кучетата в нови приюти, е блокиран. Причината е чисто административна. С промяна в наредбата си, през април земеделското министерство развърза ръцете на местните власти да строят осем пъти по-евтино и така да осигурят в пъти повече места.


Промяната обаче беше отменена от Върховният административен съд. Един от мотивите е, че министерството е избързало и не е спазило 14-дневният срок за предложения по проекта и защото проектът не е достатъчно обоснован.


От пресцентъра на земеделското министерство казаха, че обжалват съдебното решение.


Междувременно неправителствените организации коментираха, че проблемът не е в прибирането, а в постоянното изхвърляне на нови кучета на улицата. В сметките си се позоваха на национално представително социологическо проучване.


„Над 60 хиляди кучета могат да се произведат само от две некастрирани, ако в продължение на 6 години техните поколения оцеляват. Контлорът в момента е нулев!”, твърди Стела Райчева от Фондация „Animal Rescue”.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Рада Богданова