Бизнес и физически лица ще внасят задълженията си с едно платежно нареждане без различни кодове

От 1-ви януари ще внасяме данъчните и осигурителните си задължения по-лесно.


Агенцията за приходите пуска единна данъчно-осигурителна сметка. Какво означава това - бизнесът и физическите лица ще внасят всичките си задължения с едно платежно нареждане, без да трябва да попълват различни кодове.


Чрез единната сметка работодателите и самоосигуряващите се ще могат да внасят всички видове задължения наведнъж.


Вече няма да се налага да уточняваме за какво са парите, които превеждаме към НАП, защото системата автоматично ще разпределя сумата.


Какво се случва ако имаме няколко задължения, а сумата, която внасяме не е достатъчна, за да погаси всичко? След 1-ви януари тази сума ще погаси най-старото задължение, според поредността във времето на възникване.


Тук може да възникне проблем за самоосигуряващите се, безработните и неучащите.


Ако имаме стари данъчни задължения, а искаме да покрием само здравните си вноски, трябва да подадем специално заявление, с което да уведомим, че парите, които внасяме са за здравни вноски.


Ако пропуснем да подадем уточняващото заявление, рискуваме да загубим осигурителни права, защото с парите които сме внесли, системата автоматично ще погаси старите ни задължения.


Ако обаче сме на трудов договор, може да се окаже, че парите, внесени за осигуровки всъщност са отишли за погасяване на стари дългове на фирмата.


Стига да фигурираме в регистрите на НОИ като осигурени лица, дори парите да не са внесени от работодателя навреме, ние не губим правата си.


Специално заявление, трябва да подаваме и ако имаме задължения с изтекла давност. Това трябва да направим до края на 2013-та.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Стоименова