ГЕРБ ще събере достатъчно гласове, за да формира следващия кабинет, заяви вицепремиерът

„Още през 2009 г. поисках кредит на доверие от САЩ. Смятам, че извършихме разследвания, от които партньорите ни могат да са доволни”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в ефира на предаването „Карбовски: Директно”.

 
Той обаче каза, че при последното му посещение във Вашингтон служителите на Държания департамент са изразили безпокойство от факта, че българският съд налага леки мерки за неотклонение на задържани по знакови дела.
 
„Концентрираме усилията си върху партньорството за предаване на Международния съд на арестувани при международни разследвания”, каза още вътрешният министър.
 
Той да де за пример операция по задържането на лидер на престъпна група, източвала кредитни карти.
 
„След залавянето му нашият съд промени мярката му на „домашен арест” или „парична гаранция”, поясни Цветанов. 
 
Той разкри още, че част от българската делегация, пътувала до САЩ, е била и прокурорката по делото „Килърите”. Защото борбата с организираната престъпност у нас също била сред темите, обсъждани в Държавния департамент.
 
Цветанов каза още, че е имало изтичане на информация – от прокуратурата или полицията, при подготовката на акцията по задържането на Брендо, реализирана съвместно с италианските служби.
 
„Той и останалите 13 души, задържани у нас, заедно с италианска група, са прекарвали по 40 тона кокаин годишно от Южна Америка за Европа”, каза вътрешният министър.
 
За случая „Галеви”
 
Той призна, че родните власти всее още нямат данни за местонахождението на „братя Галеви”
 
„След гледането на делото срещу тях от първите две съдебни инстанции те бяха на свободен режим. А сега не знаем как и откъде са напуснали страната ,за щото за граждани на ЕС граничният контрол не е задължителен”, поясни Цветанов.
 
За бонусите в съдебната система
 
„В момент на криза всички трябва да сме солидарни. А и заплатите на заетите в съдебната система се плащат от данъкоплатците. Но все пак не бих желал да коментирам случващото се там”. Това каза Цветанов по повод появилата се информация, че и тази година магистратите ще си раздават коледни бонуси.
 
„Има много стойностни съдии и прокурори, които си гледат съвестно работата и заслужават стимули. Не трябва всички да се поставят под общ знаменател”, категоричен бе вицепремиерът.
 
За изборите през 2013 г. 
 
Той разкри, че няма да оглавява предизборния щаб на ГЕРБ за парламентарните избори следващата година.
 
Цветанов изрази увереност, че партията на Бойко Борисов ще събере достатъчно гласове, за да формира свой кабинет.
 
„Ако се стигне до коалиция, СДС е най-естественият ни партньор на база членството ни в ЕНП”, коментира министърът.
 
Той разкри още, че листите на ГЕРБ за вота са почти готови, но ще бъдат обявени най-рано през април от лидера на партията.
 
Цялото интервю на Мартин Карбовски с Цветан Цветанов гледайте във видеото.