Сотир Цацаров се яви пред етичната комисия на Висшия съдебен съвет като кандидат за главен прокурор

"Трябва да го дефинира този, който го е казал. Първият, който го каза, беше министър Цветанов, следователно трябва да питате него какво разбира под "стабилен съдия", каза кандидат–главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в понеделник.

Сотир Цацаров, предсесател на Пловдивския окръжен съд, многократно беше хвален от вътрешния министър Цветан Цветанов, както и от премиера Бойко Борисов.

Цветанов дори определи Цацаров като „стабилен съдия”. Това изказване предизвика полемики дали е редно представител на изпълнителната власт да определя съдия като „стабилен”.

Цацаров се яви в понеделник на предварително изслушване пред етичната комисия на ВСС.

"Всеки има право да изрази някакво становище – такова е на БХК, такова е подписано. Нищо не мога да кажа – това е тяхно право", каза още пред журналистите Цацаров за отрицателното становище за неговата кандидатура, която представи Българският хелзинкски комитет (БХК) за качествата му като юрист.

Колкото до критиките в становището на БХК, че провежданата от местните съдилища "по-твърда наказателна политика", както самият председател на Пловдивския окръжен съд твърди, е незаконна и противоконституционна, Цацаров припомни, че това е свързано с негово изказване. "Не може да се говори за политика на съд – естествено съм имал предвид съвкупност от практики по решаването и разглеждането на делата, но да се говори за политика на съд в смисъла, в който ме питате, е малко престорено за целите на тая процедура", каза той.

По отношение на начина на гласуване, аз нямам нищо против да бъде както електронен, така и с бюлетини, каза кандидатът на главен прокурор Сотир Цацаров. "За мен е важно едно да има гаранции, че вотът ще е таен и честен", посочи той.

В края на миналия месец, той изпрати писмо, с което поиска промяна във вече приетите правила от ВСС за избор на главен прокурор. В него обаче той поиска да бъде обсъдена възможността кандидатите да се гласуват не по поредността на постъпване на кандидатурите, а чрез жребий. "Аз изпратих писмо и не получих отговор на него. Разбира се не съм в позицията на човек, който трябва да очаква ВСС да му отговори. В крайна сметка ние сме кандидати, а Съветът е този, който определя правилата", каза Цацаров.

ВСС за момента не е решил как да се избира главен прокурор.  Въпросът е дали да се гласува електронно, както прие ВСС миналия месец, или по старата система с интегрални бюлетини.

 

Проблемът е, че има съмнения, че възприетите правила облагодетелстват един от тримата кандидати за поста – Сотир Цацаров. Членове на ВСС издигнаха неговата кандидатура, веднага след като промениха правилата за избор. Така той се оказа първият, за когото ще се гласува чрез елетронна система, за която се изразяват съмнение, че не гарантира напълно конфиденциалността на вота.

Колкото до това, че не трябва да се гласува последователно за отделните кандидати, а за всички едновременно, Цацаров каза: "Ако това е начинът, който ще гарантира нормален и това, което нарекох таен и честен вот – няма никакъв проблем в това". Според него обаче тези въпроси трябва да бъдат поставени към хората, които определят процедурата.

"Аз мисля, че дори и с писмото съвсем ясно показах – готов съм да приема всяка процедура, която е честна и която гарантира таен вот. Дали ще е електронен вот, дали ще е с бюлетини – електронният вот не е злоупотреба, дайте да не се лъжем в това, но електронният вот, ако трябва да бъде проведен – трябва да бъде проведен по начин, който е нормален, т.е. по начин, който гарантира гласове за кандидатите", каза той.

 

Цацаров подчерта, че съмнения може да има и при гласуване с бюлетини и призова "да се мисли за процедура, която дава в очите не на нас кандидатите – тримата, не дори на членовете на Съвета, а в очите на обществото – честност, т.е, която изключва всякакви съмнения за каквото и да било".