Зам.-главният прокурор обяви, че не счита кандидатурата си за гл. прокурор за обречена

„Не, категорично, не”, каза зам.-главният прокурор и кандидат за главен прокурор Галина Тонева след изслушването й в Етичната комисия към ВСС в отговор на въпрос дали чувства кандидатурата й като обречена.

Тонева е кандидат за главен прокурор заедно с председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров и шефа на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

"Ако я считах за обречена, нямаше да участвам в това състезание, категорично. Аз не съм човек, който тръгва да губи", каза Тонева. Тя по-скоро вярва, че изборът на нов главен прокурор няма да е политически, колкото до това, че до момента и вътрешният министър, и премиерът се изказаха положително за друг кандидат – Сотир Цацаров, Тонева посочи, че те не са нито лицата, нито органът, който ще избере следващия главен прокурор.

"Аз имам вяра в колегите си във ВСС, че ще вземат решението по свое собствено убеждение", каза още тя. Конкретният отговор на въпроса за това дали вярва, че изборът няма да е политически, беше: "По-скоро да. Най-малкото, защото искам да вярвам, че е така".
Изслушването на Галина Тонева е преминало с въпроси, които са били по-скоро от морално и етично естество. Един от тях е бил за членство в тайни общества, каквито съмнения по-скоро се прокраднаха за другия кандидат – Сотир Цацаров. Лично Галина Тонева не смята, че те са нещо, което трябва да притеснява обществото.

Нейното усещане е, че такова притеснение съществува поради факта, че те са тайни. Тя мисли, че ако връзките в тях са публични, няма да има такива притеснения. "Аз не членувам в никакви организации – нито явни, нито тайни", бе категорична Тонева.

Членовете на Етичната комисия са я питали и за делото "САПАРД", по което има образувано дисциплинарно производство пред самия ВСС. Сигнали срещу нея във ВСС не са постъпвали. Иначе Галина Тонева смята, че изборът на главен прокурор е едно от сериозните изпитания пред новия ВСС и призова да им дадем шанс.