За София поевтиняването ще е с близо 7%, уточни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев

Вече е ясно с колко ще поевтинеят парното и топлата вода от началото на новата година. За различните топлофикации в страната намалението ще бъде между 3,5 и 7,5%. За столицата - близо 7 на сто.

Уточнението направи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по време на дискусия, организирана от вестник "24 часа".  Крайната дума за новите цени има именно енергийният регулатор, а конкретните цифри ще бъдат ясни до Коледа.

Основна причина за по-евтиното ни парно е намалението в цените на природния газ. Предложението на “Булгаргаз” беше то да е 9,3%, но според шефа на комисията, която определя тарифите - може и още - до около 10 на сто.

 

Около цената на парното витае празничен оптимизъм.

„В края на тази седмица ще видите конкретните цифри за природния газ на топлофикационните дружества, но те ще се движат от 3-3,5 до 7-7,5%”, поясни Семерджиев.

Празничният позитивизъм обаче беше помрачен от зам.-шефа на топлофикационната асоциация. Според Валентин Терзийски, парното не само няма да поевтинее, но може и леко да поскъпне.

„Ако се приложат условията на сега действащия договор, ще има реално намаляване на цените. Ако се приложат условията на новия проектодоговор, няма да има такова намаление”, заяви Терзийски.

Тоест - намалението, което се предвижда заради природния газ, много бързо може да бъде „изядено” от по-сериозните разходи, заложени в новите договори на топлофикациите - като банкови гаранции и авансово плащане на количествата, което е трън в очите и на столичната топлофикация.

„Сами разбирате, че няма как да поискаме нашите 431 000 клиенти да ни плащат авансово. Трябва да сменим целия модел... Или да поискам от хората банкови гаранции за това дали ще си плащат парното, или пък да поискам в 10 сутринта да ми кажат колко ще си ползват парното”, коментира изпълнителният директор на „Топлофикация София" – Стоян Цветанов.

Последното идва от това, че в новите договори пишело, че ако топлофикациите изразходват повече, отколкото са заявили, допълнителното гориво ще им струва повече.

„Това е вторият много голям проблем - ние много трудно можем да планираме какво е времето. И тук ще се появи проблемът с тези санкции, които доставчикът ще ни наложи”, допълва Стоян Цветанов.

От газовата компания обаче успокоиха, че ако тази санкция не бъде наложена на „Булгаргаз” от доставчиците и „Булгаргаз" няма да я наложи на потребителите си.

"Аз мога да ви дам списък с над 100 предприятия, които не са си взели заявените количества, но тъй като ние не сме плащали т. нар. тейк ор пей към „Газпром Експорт” или към някой от нашите доставчици, през последните 14 години, нито веднъж не сме предприели тази мярка към някой от нашите потребители”, обясни директорът на „Булгаргаз” – Димитър Гогов.

Репортер: Яна Николова