Това обяви президентът на среща с главния мюфтия...

Във връзка с делото за радикален ислям президентът Росен Плевнелиев настоява религиозните общности у нас да могат да реагират максимално бързо в случаи на ексцесии.

На 17 декември държавният глава се срещна с главния мюфтия. Росен Плевнелиев е първият президент, който посещава централата на мюсюлманското вероизповедание у нас.

Делото срещу 13-те имами обаче не е било сред обсъжданите теми на срещата между президента и главния мюфтия.

Българската съдебна система трябва просто да си свърши работата. Това, около което се обединихме, е религиозните общности в България да имат бързи канали на комуникация, за да може, ако се стигне до ексцесии, да можем да реагираме бързо. За мен е много важно да пазим мира и стабилността, свободата на хората. Те ще преценят по отношение на вероизповедание къде да се насочат”, коментира президентът Плевнелиев.

Междувременно, президентът обяви, че подкрепя изграждането на ислямски образователен център у нас:

„Наличието на такъв център по-скоро ще даде възможност за толерантност и да бягаме от радикалното изповядване, от радикалните течения. Аз съм добронамерен, очаквам в рамките на правилата и законите този проект да намери своята реализация.”

Росен Плевнелиев коментира и идеята референдум да реши дали в Гоце Делчев да се строи втора джамия:

„Аз уважавам желанието на хората по важни теми да търсят решение на местно ниво и местното самоуправление като форма на децентрализация.”

Подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Деница Суруджийска