Това реши Икономическата комисия, а противници и поддръжници на забраната отново протестираха пред парламента

Пълната забрана за пушене в заведения и обществени места засега остава. След като промяната в режима не успя да мине през здравната комисия в парламента, днес беше отхвърлена и от икономическата.

Въпреки че дебатът тече от седмици, някои все още не знаеха каква позиция да вземат.

„Вижте залата е пълна, всички тези хора са дошли да чуят аргументи за и против. А вие искате веднага да гласуваме. Лично аз не съм ориентиран как да гласувам”, заяви Рамадан Аталай, ДПС.  

Чуха се и нови аргументи от присъстващите представители на изпълнителната власт.

„ Внесеното предложение от народния представител Стоев е в противоречие с основен конституционен принцип. То нарушава процедурата за приемане на законопроекти”, заяви здравният министър Десислава Атанасова.  

Председателят на комисията призна, че променил собственото си виждане.

„Семейството ми са непушачи и в личен план аз печеля от забраната, чувствам се по-конфортно. Само че няма място в България, където да съм отишъл и масово бизнесът да не се оплаква, че това ги води към фалит”, заяви Мартин Димитров, „Синята коалиция”.

Предложението на народния представител Евгени Стоев за сваляне на пълната забрана на тютюнопушене на закрити обществени места беше отхвърлено с 10 гласа "за", 6 "против" и 5 „въздържали” се депутати.

Последва реакцията на хотелиерите.

Ресторантьорите  сега разчитат все пак поправката да мине при гласуването в пленарна зала. Това обаче едва ли ще стане преди Нова година.
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Данаил Глишев