Земетресение бе усетено в страната, епицентърът е в Турция с магнитуд най-малко от 5.8 по Рихтер

Земетресение разлюля България.  Трусът е усетен предимно в Южна и в някои определени места в Северна и Западна България. Най-силно трусът е усетен в Кърджали – с интензивност на силата около 4 по Рихтер, в Пловдивския регион – около 3 степен, а в София – между 2 и 3 по Рихтер.

Въпреки това силата на земетресението у нас е била сравнително слаба. Най-силно е Няма данни за жертви и разрушения, съобщиха от МВР.

От БАН заявиха за Нова Телевизия, че епицентърът на труса е на 370 километра от София, на територията на Турция. По първоначални данни магнитудът е най-малко 5.8 по скалата на Рихтер.

В момента на земетресението, усетено у нас в 16.16 часа, трус от 5.8 по Рихтер е разлюлял Егейско море, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът е на 194 километра северозападно от Измир на 10 км дълбочина.

От националната геофизична обсерватория на САЩ съобщиха, че силата на труса е 5.7 по Рихтер.

В 16.18 минути бе съобщено за трус от 4.1 по Рихтер, регистриран в Сърбия. По-късно данните бяха изтрити от сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, тъй като в действителност земетресението не се е състояло.

 

„Това е апаратурна грешка на колегите в Сърбия”, обясни геофизикът Николай Милошев.


Сеизмологичният институт към БАН съобщи над 30 вторични труса с магнитуд около 3.5 по Рихтер.

Нашият зрител и потребител от Стара Загора Стоян Стоянов  сподели, че земетресението е усетено доста силно в Стара Загора към 16.20 часа за повече от минута. "Около 16:20 часа не слаб трус ни притесни и в Стара Загора - слава Богу, трусът трая по-малко от минута", споделя зрителят.

Зрители на Нова ТВ от своя страна съобщиха, че са усетили два труса в столицата.

От БАН успокояват, че обстановката се нормализира и вероятността от следващо силно земетресение е много малка.

Моля, ако имате снимки, видео, лични впечатления от преживения трус или друга информация, моля споделете го с нас на webnews@ntv.bg

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

* Информацията е обновена  в 19.00 часа

 

Репортери: Георги Георгиев и Благой Бекриев