Според вносителите на закона той намалява данъчното бреме за пенсионерите и държавните служители

Гръцкият парламент одобри закон за повишаване на данъците, за който настояваха международните й кредитори – Европейският съюз и МВФ.

Законопроектът предвижда гражданите, чиито доход надхвърля 42 000 евро годишно да плащат 42% данък. Досега с максималната ставка от 45% се облагаха доходите на физическите лица, надхвърлящи 100 000 евро годишно.

В края на ноември обаче беше публикуван доклад на МВФ и Евросъюза с данни, че Гърция ежегодно се лишава от 28 милиарда евро в бюджета заради недобросъвестни данъкоплатци. Сумата представлява 15% от Брутния вътрешен продукт на страната.

Новият закон намалява данъчното бреме за пенсионерите и държавните служители, чийто доход не надхвърля 25 000 евро годишно, посочват вносителите на законопроекта.

Променена е и методиката на изчисляване на съвкупния доход на семействата, а също така е разширено и облагането върху редица категории граждани, които досега бяха пощадени – например фермерите с ниски доходи.

Според пресмятанията на вносителите й данъчната реформа ще позволи да се увеличат данъчните постъпления в бюджета на Гърция за 2013-2014 г. с 2,3 милиарда евро.