Въпреки уверенията, че няма да воюва дълго в Мали, Париж разширява операцията

Франция отрече съобщенията, че правителствените войски в Мали са си върнали контрола над град Кона. Той е един от падналите в ръцете на ислямистки бунтовници, срещу които Франция започна военна офанзива в петък. Според наблюдатели мащабът на операциите се увеличава с всеки изминал ден.

Превземането на важния от стратегическа гледна точка град Кона от страна на ислямистите сложи началото на френското участие в боевете. Въпреки уверенията, че кампанията няма да продължи дълго, още френски войници и екипировка пристигнаха в столицата Бамако.

Колона от бронирани машини се отправи на север към размирните райони. От щаба на армията отказаха да коментират целите на войсковата част, но френските медии твърдят, че се подготвя сухопътна офанзива срещу позиции на ислямистите.

В първите пет дни на кампанията френските части разчитаха на въздушни удари, които според приблизителните изчисления са поразили около 50 цели. Великобритания, Белгия и Дания осигуриха материална помощ за френската кампания. Ръководителят на външната политика и политиката за сигурност на Европейския съюз Катрин Аштън се обърна към депутатите в Европарламента с настояване за подкрепа на правителството в Мали:
 
"Ние сме засегнати от случващото се в Мали директно. Терористичните групи там се възползват от територията, която контролират. Те пренасят наркотици, търгуват с оръжие и отвличат хора срещу откуп. Много от заложниците са европейци. При никакви обстоятелства не можем да останем безразлични към ситуацията".

Междувременно във Франция започна прилагането на специални мерки срещу евентуални терористични атаки. Допълнителна охрана беше разположена по гарите и летищата, в редица обществени сгради и религиозни центрове.