Реакцията им идва след като правителството обяви „Хизбула” за съпричастна към атентата в Бургас

Националната сигурност е застрашена, алармираха опозиционните партии в парламента. Позицията им идва след решението на правителството да обяви „Хизбула” за съпричастна към атентата в Бургас.


Депутатите, които са изслушали доклада на вътрешния министър Цветан Цветанов твърдят, че няма достатъчно доказатлества за участие на ливанската групировка.


Единодушно политическите сили, освен ГЕРБ, се обединиха около тезата – правителството е взело решението си да обвини „Хизбула” безотговорно и под международен натиск.


„Дърпаше се, но на шестия месец клекна и каза „Хизбула”, както кажете другарю Нетаняху, както кажете другарю Обама”, заяви лидерът на Атака Волен Сидеров.


Лидерите на политическите сили отбелязаха, че за първи път не са получили предварително писмени материали по докладите на вчерашния консултативен съвет. Оправданието било, че те съдържат класифицирана информация. Вътрешният министър пък на своя глава обявил изводите от разследването. Никой друг не бил съгласен информацията от доклада да се оповестява публично. Причината – липсвали доказателства.


„Вчера в доклада на министъра на вътрешните работи не прозвучаха категорични доказателства”, заяви Сергей Станишев от „Коалиция за България”.


„Ние не намерихме потвърждение в изложението на господин Цветанов”, отвърна Сидеров.


От ГЕРБ обаче защитиха решението на лидерите си. Доказателства имало – просто всеки им придавал различна тежест.


„За вас тези доказателства може да са несъществени, незначителни, за мен са много съществени”, обяви Красимир Велчев от ГЕРБ.
Иван Костов от „Синята Коалиция” също се изказа: „Ако тия трима там бъдат хванати, българският прокурор ще застане ли в съда да им предяви обвинения, да ги вкара в съд и там да издържи?”


Според депутатите страната ни вече е влязла в опасна игра. А залогът е сигурността на българските граждани. Според опозицията, страната ни не е подготвена за евентуалните последствия. Доказателство били пробивите в сигурността ни през последната една година, а примерите – точно атентатът в Бургас и нападението над Ахмед Доган.


„Съединените щати поздравяват България за обстойното и професионално разследване на терористичното нападение в Бургас”. Това се казва в изявление на американския държавен секретар Джон Кери, поместено в сайта на Държавния департамент България е представена като близък приятел и съюзник в НАТО.


Държавният секретар отбелязва, че разследването е "установило ясно и недвусмислено", че ливанската групировка Хизбула е отговорна за атентата. Канадският външен министър Джон Беърд заяви, че страната му си сътрудничи с българските власти и припомни, че още през декември 2002 година Канада включи „Хизбула” в списъка на терористичните организации.


„Ние сме наясно, че сред идентифицираните от българското правителство терористи има канадец с двойно гражданство, който е живеел в Ливан. Ние призоваваме Европейския съюз да включи „Хизбула” в списъка с терористични организации”, заяви министърът на вътрешните работи на Канада Джон Беърд.


Австралия на свой ред също заяви, че полицията й работи с българските власти в преследване на отговорните за бомбения атентат. Федералното правителство обаче отказа да потвърди информациите, че един от заподозрените за бомбения атентат е австралийски гражданин.

 

А "Хизбула" отхвърли обвиненията за участие в атентата в Бургас. Вторият човек в групировката Наим Касем заяви, че еврейската държава води "международна кампания за сплашване". "Всички тези обвинения срещу „Хизбула” няма да имат ефект и няма да променят фактите", бяха думите на Касем. И още: "Ние няма да се поддадем на натиск и да променим приоритетите си. Компасът ни ще остане насочен към Израел".