Настроенията на бизнеса в Банско са на противоположния полюс

Продължава дебатът за бъдещето на природен парк „Пирин” и строителството на нови съоръжения там. Преди окончателното решение на екоминистерството, скиори и сноубордисти се събрахас пред къщата-музей на Никола Вапцаров с посланието „Банско, обичаме ви!”.

Защитниците на природата държат строителството в планината да спре. Настроенията на бизнеса в Банско са на противоположния полюс.
Мартина е запален сноубордист. На ски се качва още петгодишна. Пирин е мястото, където получава първия си урок по сноуборд извън писта.


Пред къщата-музей на родения в Банско Никола Вапцаров хората като Мартина прочетоха стихове на поета. Скиори и сноубордисти закичиха картата на природен парк „Пирин” с послания и свои снимки от планината.


Съдбата на Пирин ще бъде решена след 2 седмици от експертите на екоминистерството. Позицията на природозащитниците подкрепят почти 5 хиляди души в онлайн петиция. Те искат запазване на действащия план за управление на Пирин, санкции за концесионера, заради заграбени - според тях - територии от парка и точна статистика за легловата база в курорта.


В същото време нощувките в Банско и Боровец бележат сериозен спад. Само за Банско този спад през 2011 спрямо 2010 година е почти 30 процента. В същото време наблюдаваме ръст при местата за нощуване. Като този ръст за Банско е 16 на сто.


По думите на кмета на Банско Георги Икономов хората в курорта са непреклонни. За тях строителството на ски съоръжения е свързано с оцеляването на техния поминък и бизнес. Компромис ще се търси този петък на среща между експерти, еколози и жители на града.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Николай Василковски