Това предлагат от Института за развитие на публичната среда

Референдумът за новата ядрена централа ясно показва нужда от законови поправки, които да гарантират обществения интерес. Това смятат от Института за развитие на публичната среда.


Въпросът от подписката за референдум  беше променен по силата на друг ред, който позволява и на депутатите да искат референдум. В международната практика искането на всенародно допитване се води за инструмент на опозицията - когато не намира достатъчно подкрепа в Парламента. У нас обаче от него се възползва мнозинството на ГЕРБ.


„Във всички случаи това беше своеобразен финт. Сега от тази възможност се възползва за първи път мнозинството, което веднъж е взело това решение, сега отново ще го гледа след проведен референдум”, обяснява Антоанета Цонева от Институтът за развитие на публичната среда.


И още - според международната практика когато депутати искат референдум, то е за да търсят масово "да" на повдигнатия от тях въпрос. Докато посланието на управляващите в последна сметка беше "не, не и не".  


Институтът за развитие на публичната среда препоръчва в закона да се зададе точен ред, когато по една и съща материя се явят различни инициатори. И още  - прагът за участие да не се определя спрямо гласувалите на последните парламентарни избори, а да бъде фиксиран - например на 40%.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Рада Богданова