Те изнасят ежедневно тонове строителни материали, а вече са започнали да режат и дърветата

Жители на ромската махала в Хасково разграбват бивши военни казарми. Теренът се разчиства от строителна фирма, за да се превърнат в парк. Ромите обаче ежедневно изнасят тонове строителни материали, а вече са започнали да режат и дърветата.

60-те декара бивши казарми, в които се намира и един от най-ценните военни паметници в страната – този на 10-ти Родопски полк, трябва скоро да се превърнат в красив парк. Затова строителна фирма вече бута старите постройки. Заедно с официалните работници обаче тук ежедневно пристигат и стотици мургави помагачи.

„Те са като скакалци. Това е напаст и това ще даде отражение в държавата след 20 години. Не може един човек да се оправи със 120 циганина”, коментира охранителят Делчо Добрев.

Ежедневно единствените двама охранители и съседите подават поне по 20 сигнала на тел. 112 за нашествието на ромите.

Пред камерите на Нова ТВ ромите обясниха, че продават тухлите, които прибират, за да изкарват пари. Работа нямали, а децата им били гладни.

По план разчистването на терена трябва да приключи през март. Нищо чудно обаче с допълнителните работници планът да бъде предсрочно изпълнен.

Единственото спокойно време е докато полицейската патрулка е до казармите. Те обаче не могат да охраняват денонощно. Докато си тръгнат ромите изчакват в съседните улици с каруците. След това отново нападат.

„Налитат с брадви, с тояги, пребиха тука охранителя, на другия колега му счупиха колата. Изобщо положението е неспасяемо”, обясни вторият охранител Гочо Георгиев. Не крие, че го е страх.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов